Activiteiten & Projecten: Verbeteren van de zorg voor kwetsbare ouderen

Jaarplan 2025: Samen voor Kwetsbare Ouderen

Activiteiten & Projecten

Op regelmatige basis vindt er afstemming plaats met diverse samenwerkingsverbanden in de regio, waaronder Capelle Krimpen Verbonden (CKV), de transitiemanager van ConForte, IZA thematrekkers, de secretaris van de stichting Samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen (SRZ), de opgavemanager van de actieagenda Goud voor Oud, en het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ).

Jaarlijks word er vanuit SVKO een netwerkevent georganiseerd. Voor dit event worden traditiegetrouw de transferverpleegkundige en zorgbemiddelaars uitgenodigd, waarnaast ook beleidsmedewerkers vanuit alle betrokken organisaties aanwezig zullen zijn.

Tenminste een keer per maand, en waar nodig vaker, faciliteert SVKO010 een doorstroomoverleg. Hierin delen vertegenwoordigers van de betrokkenen VVT-organisaties en ziekenhuizen operationele en/of strategische informatie met elkaar inzake de doorstroom in de regio. Ook worden hier nieuwe vraagstukken geagendeerd waar regiobrede afstemming wenselijk voor is. 

Vier keer per jaar wordt met vertegenwoordiging van alle betrokken partijen een strategisch kwartaaloverleg gehouden. Hierin delen vertegenwoordigers van de partijen informatie met elkaar en wordt input opgehaald over de meest urgente vraagstukken. Bovendien worden er vanaf dit jaar werkbezoeken gekoppeld aan deze overleggen, waardoor partijen meer leren over de domeinen en interessante projecten in de regio.

Twee keer per jaar komen de 1e-lijns specialisten ouderengeneeskunde (SOs), geriaters en huisartsen bij elkaar en worden er domeinoverstijgende vraagstukken besproken, waardoor de samenwerking wordt bevorderd. Onder andere de onderwerpen zorg voor speciale doelgroepen, migranten, valpreventie en Verwijshulp010 komen voorbij.

Verenigd in SVKO010 hebben Rijnmond Dokters, ConForte, Win010, de gemeente Rotterdam en Samergo een kader ontwikkeld voor huisartsenpraktijken die een cliëntgebonden multidisciplinair overleg (MDO) willen opstarten. Op periodieke basis komt een stuurgroep bij elkaar om de voortgang te bespreken en vraagstukken op te pakken.

In de regio Rotterdam vinden er verschillende projecten plaats rondom proactieve zorgplanning, ook wel Advance Care Planning (ACP) genoemd. Om te voorkomen dat men het wiel steeds opnieuw moet uitvinden, deelt SVKO010 de bestaande expertises, ervaringen en praktische tools. Zo wordt een overzicht gegeven wie je kunt benaderen voor de volgende thema’s: 1) bewustwording, 2) proactieve zorgplanning in de praktijk, en 3) gegevensuitwisseling.

De programmamanager van SVKO010 vervult voor de bestuurlijke IZA-alliantie de rol van thematrekker van de thema’s “Gezond Ouder Worden” en “Coördinatie van Capaciteiten”. Hierbij vindt er afstemming plaats met de bestuurders van het IZA, het programmabureau en andere thematrekkers.

Om de juiste zorg op de juiste plaats en tijd te bieden, nu en in de toekomst, wordt er in de regio Rotterdam, Capelle en Krimpen ingezet op Regionaal Capaciteitsmanagement (R-ICM). Hierdoor kan vraag en aanbod binnen zorg en welzijn beter op elkaar afgestemd worden, waardoor bewoners, patiënten en cliënten tijdig de juiste zorg en en ondersteuning krijgen. In samenwerking met aangewezen portefeuillehouders wordt er door alle partijen gewerkt aan een regionaal transformatieplan om een duurzame en toekomstbestendige zorginfrastructuur te realiseren.

Op het gebied van de verbinding tussen formele en informele zorg en ondersteuning, wordt er met betrokken partijen gewerkt aan een blauwdruk voor het opzetten van informele academies binnen de ziekenhuizen middels het schrijven van een snelle toets en transformatieplan. Het doel is om deze academies ook te verbinden aan bestaande initiatieven op dit gebied.

Samen met de betrokken partijen wordt gekeken naar de mogelijke herinrichting van het subacute voorveld. Door middel van werksessies met vertegenwoordigers van betrokken partijen is er in kaart gebracht wat het aanbod is in de regio en welke behoeften professionals hebben. Hieruit is gebleken dat er behoefte is om vanuit de wijk te beginnen, en er moet een beter inzicht komen in wat er regionaal beschikbaar is. Bovendien is het belangrijk om af te stemmen met andere initiatieven.

De bewustwordingscampagne “Praat vandaag over Morgen 010” is gericht op 55-plussers, zodat zij samen met hun naasten reflecteren op en praten over de voorbereiding op de volgende levensfase. In 2025 wordt er gekeken naar een vervolgcampagne, waarbij de doelgroep verbreed wordt en samenwerkingen met andere initiatieven worden verkend.

Hoe kunnen we goede zorg in de toekomst waarborgen, wat kan je zelf doen, en hoe is het in onze regio al georganiseerd? Hier is de talkshow “Aan tafel over Zorg en Gezondheid” op gericht, die op 25 februari op RTV Rijnmond is uitgezonden. Aan de gesprekstafel wordt er met elkaar gepraat over de ervaringen van Rotterdammers, worden tips gegeven, en gaat het over manieren om de zorg toegankelijk en sterk te houden.

Kijk de hele talkshow hier!

Naast de talkshow is op 6 maart een speciale editie van het Gers! Magazine gelanceerd. Deze 37e editie, genaamd “Omkijken naar Elkaar”, bevat allerlei verhalen over Rotterdammers die omkijken naar elkaar, van kleine gebaren tot grote initiatieven. Verschillende onderwerpen komen aanbod, waaronder ervaringen van straatdokters, valpreventie en het belang van vrijwilligers en mantelzorgers. De verhalen dienen mensen te informeren over de zorgmogelijkheden en inspireren om zelf ook een steentje bij te dragen.

Benieuwd naar de verhalen? Lees ze op de website van Gers!

Het maatwerkteam bestaat uit een groep afgevaardigde experts van alle betrokken zorgpartijen in de regio, met als doel om patiënten die langer wachten vanuit het ziekenhuis soepel door te laten stromen naar passende vervolgzorg. Eind november 2024 is er een nieuwe werkwijze van het maatwerkteam ingevoerd, waarin er onder andere meer bewustwording wordt gecreëerd en experts elkaar makkelijk kunnen vinden via een appgroep.

De Stedelijke Keten Dementie Rotterdam (SKDR) streeft naar een optimale samenwerking in de ketenzorg voor dementie. Hierbij hebben cliënten en mantelzorgers een duidelijk overzicht van de activiteiten, ondersteuningsmogelijkheden en informatie over dementie op de vernieuwde website, en hebben ze in alle fasen van het proces een vaste vertrouwenspersoon die begeleiding biedt en zorg coördineert. De SKDR is onderverdeeld in meerdere lokale ketens, waarbinnen betrokken partijen samenkomen om verbindingen te leggen en samenwerkingsafspraken te maken.

Kijk voor meer informatie op www.rotterdamdementie.nl

Onder het motto “Kleine val, grote gevolgen” wordt er intensief samengewerkt binnen de keten valpreventie. Er wordt onder andere gewerkt aan de inrichting van de digitale systemen en het aanpassen van de bestaande werkinstructies en protocollen. Met de Rotterdamse “Val Niet Aanpak” hopen lokale partijen 65-plussers met een verhoogd valrisico op te sporen en hun mate van valrisico in te schatten. Vervolgens kan er een passend valpreventief aanbod aangeboden om het risico om te vallen effectief te verkleinen.