Programma & Projecten: Verbeteren van de zorg voor ouderen
SVKO010 werkt continu aan diverse projecten gericht op het verbeteren van de zorg voor ouderen in de regio. Ons programmabureau speelt hierin een trekkende of ondersteunende rol, afhankelijk van de behoeften van het project. Wij nodigen u uit om samen met ons te werken aan de versterking van ouderenzorg. Heeft u vragen over onze projecten of wilt u deelnemen? Neem dan gerust contact met ons op!
Programma & Projecten
Samen met de betrokken partners van het programma wordt middels diverse sessies in kaart gebracht wat de gezamelijke opgave is in de regio en hoe wij hier gezamelijk stappen in willen zetten.
Twee keer per jaar komen de 1e lijns ouderengeneeskunde, geriaters en huisartsen bij elkaar en wordt er gesproken over domeinoverstijgende vraagstukken. Alle betrokkenen leveren input voor de agenda.
Minstens 1 x per maand en waar nodig vaker faciliteert SVKO een doorstroomoverleg. Hierin delen de betrokkenen organisaties operationele/strategische informatie met elkaar inzake de doorstroom in de regio. Ook worden hier nieuwe vraagstukken geagendeerd waar regiobrede afstemming wenselijk is.
In maart 2022 is de pilot maatwerkteam/paradijsvogels gestart. In deze pilot gaat het om patiënten die langer dan 2 weken wachten om vanuit het ziekenhuis door te stromen naar vervolgzorg. Hun complexe multi-problematiek, vaak een combinatie van lichamelijke en psychische aandoeningen en bijvoorbeeld een verslaving component, maakt het lastig om te bepalen waar zij de best passende zorg ontvangen. Soms zijn ook de financiën niet toereikend om de juiste zorg te kunnen bieden. Het doel is voor deze doelgroep de juiste zorg op de juiste plek te organiseren en ze sneller te laten doorstromen vanuit het ziekenhuis.
Hoe start je een multidisciplinair overleg (MDO) voor kwetsbare ouderen in de thuissituatie? Verenigd in SVKO010 hebben Rijnmond Dokters, Conforte, WIN010, Gemeente Rotterdam en Samergo een kader ontwikkeld voor huisartspraktijken die een cliëntgebonden MDO willen opstarten. Periodiek komt een stuurgroep bij elkaar om de voortgang in de regio te bespreken en waar nodig vraagstukken op te pakken.
Jaarlijks word er vanuit SVKO een netwerkevent georganiseerd. Voor dit event worden traditiegetrouw de transferverpleegkundige en zorgbemiddelaars uitgenodigd en sinds dit jaar ook de beleidsmedewerkers vanuit alle betrokken organisaties.
Samen met de betrokken partijen wordt gekeken naar de mogelijke herinrichting van het subacute voorveld in de regio. Wat is het aanbod in de regio en welke behoefte hebben professionals om de juiste zorg op de juiste plek voor hun cliénten te kunnen realiseren.
Praat vandaag over morgen Rotterdam-Rijnmond is een campagne gericht op 55-plussers. Om samen met hun dierbaren en naasten te reflecteren op en te praten over de voorbereiding op hun volgende levensfase. Het uiteindelijke doel is dat zij helder hebben hoe zij ouder willen worden en welke stappen zij (zelf) kunnen zetten om dit te realiseren.
Hoe kunnen we goede zorg in de toekomst waarborgen, wat kan je zelf doen en hoe is het in onze regio al georganiseerd? Door mensen te laten zien wat nieuwe manieren zijn en wat er al gebeurt in onze regio, raken ze hiermee vertrouwd en krijgen ze handvatten om in deze verandering mee te gaan. Daarvoor is de aanpak ‘Aan tafel over zorg en gezondheid’ ontwikkeld. Aan de gesprekstafel praten we met elkaar over zorg en gezondheid. Na afloop wordt er met elkaar gegeten en nagepraat.
In de regio Rotterdam vinden en vonden verschillende (gesubsidieerde) projecten plaats rondom proactieve zorgplanning (of Advance Care Planning, ACP). Wil jij, als zorgprofessional of beleidsmaker, ook aan de slag met proactieve zorgplanning? Het is niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden. In de regio zijn al veel expertise, ervaring en praktische tools beschikbaar. We presenteren daarom een overzicht met wie je waarvoor kunt bellen rondom de volgende thema’s: 1) Bewustwording, 2) Proactieve zorgplanning in de praktijk en 3) Gegevensuitwisseling.
De Stedelijke Keten Dementie streeft naar een goede samenhang en optimale samenwerking in de ketenzorg waarin cliënten en mantelzorgers op tijd informatie en zorg kunnen vinden, ze in alle fasen van het proces een vaste vertrouwde contactpersoon hebben die begeleiding biedt en zorg coördineert. De stedelijke keten dementie is onderverdeeld in meerdere lokale ketens, waarbinnen de casemanagers dementie, welzijnswerkers, medewerkers van de vraagwijzer, huisartsen en praktijkondersteuners en andere betrokken partijen in de wijk samen komen om verbindingen te leggen en samenwerkingsafspraken te maken rondom de ondersteuning van mensen met dementie.
www.rotterdamdementie.nl
Vier keer per jaar wordt met vertegenwoordiging van alle betrokken partijen een strategisch overleg gehouden. Hierin delen de partijen informatie met elkaar en wordt input opgehaald over de meest urgente vraagstukken.